Us donaré uns consells de tipus tècnico-administratiu a tenir en compte abans de comprar un habitatge, sobretot antic, que heu de reformar:
Moltes reformes integrals a Barcelona es poden convertir en un autèntic problema si no es tenen en compte certes coses:
1.- Intentar fer un tast (forat) al fals sostre per veure l’estat en què es troben les bigues. Heu de saber que l’estructura és un element comú i que la reparació ha de córrer a càrrec de la comunitat. L’aportació que ha de fer cada veí és proporcional al coeficient de participació en les despeses comunitàries. Si ja heu comprat l’habitatge i ja esteu fent la reforma podeu representar un retard important de l’obra i una despesa econòmica imprevista que haureu d’avançar primer vosaltres per no endarrerir l’obra que ja heu començat.
2.- Comprovar que la majoria dels pisos de la comunitat són de diferents propietaris, i també quants pisos hi ha llogats a la comunitat respecte a la totalitat. Aneu amb compte si la majoria de pisos són d’un mateix propietari. Es pot fer la venda aquests pisos a una empresa que tingui per objectiu el lloguer d’apartaments turístics, amb la possibilitat que posteriorment pugueu tenir problemes de convivència, sorolls, etc.
3.- Abans de la compra de l’habitatge, intentar aconseguir els estatuts de la comunitat i comprovar que hi consti que no es poden fer apartaments d’ús turístic. Si hi consta, lAjuntament de Barcelona no concedeix les llicències dactivitat per a aquest ús.
4.- Intentar anar a veure el pis a diferents hores per comprovar el soroll intern i extern que hi ha. (Veïns sorollosos, col·legis al pati interior, activitat del local de la planta baixa, etc.)
5.- Comprovar l’estat de la façana, la coberta i els patis interiors per no portar-vos la sorpresa que a curt termini s’hagin de rehabilitar i heu de fer-vos càrrec de les derrames per proveir fons per realitzar aquestes millores.
6.- No tots els locals en planta baixa es poden convertir en habitatge. Fer una consulta prèvia a un expert oa l’Ajuntament. Us podeu donar pistes de la viabilitat d’aquesta compra si consulteu el Cadastre (https://www1.sedecatastro.gob.es/OVCFrames.aspx?TIPO=CONSULTA) i comproveu la superfície construïda que consta a les dades de l’immoble (sense comptar pàrquings) i dividir per 80. Si el resultat surt més gran que el nombre d’habitatges que ja existeixen, hi ha moltes possibilitats que es pugui fer un canvi d’ús de local a habitatge.
Finalment, tingueu en compte que per pocs diners, comparats amb el preu de l’habitatge, podeu tenir l’informe d’un tècnic que us donarà resposta objectiva a aquestes qüestions que després us poden comportar problemes.