REFORMAR CALEFACCIÓ
REFORMAR CALEFACCIÓ
Els sistemes de climatització (calefacció i aire condicionat) són els consumidors d'energia més grans. La calor i el fred representen fins al 50% de la factura elèctrica. Per la magnitud, són un objectiu clau de l'estalvi energètic. En aquest àmbit, els estalvis són possibles a través de les mesures següents: programar la temperatura segons els horaris, revisar els sistemes de climatització amb freqüència, és especialment important atendre els filtres quan la calefacció és per aire.
També, dos terços de calor generats en un edifici es perden a través de les parets i sostres (el terç restant se'n va per les portes, finestres i sistemes de ventilació). Per tant, és obvi que una millora en l'aïllament tèrmic de l'edifici pot comportar una reducció dràstica de les pèrdues de calor (o bé de les entrades no desitjades de calor als mesos d'estiu) i dels costos de climatització. Per aquest motiu, és molt necessari fer un manteniment regular de l'edifici, atenent i reparant possibles parets degradades, vidres trencats o finestres que no tanquen correctament.
Per tot això, és imprescindible renovar el sistema de calefacció quan és molt antic o fer un manteniment periòdic de la instal·lació.
Hi ha molts sistemes de calefacció al mercat i es poden classificar per l'energia que consumeixen o pel sistema de funcionament.
Els tipus de calefacció segons l'energia que consumeixen
- Electricitat
- Electricitat i Gas natural
- Gas natural
- Gas butà
- Gas propà
- Gasoil
- Biomassa (pellets)
- Geotèrmia
- Llenya
Ara en veurem alguns exemples:
- Calefacció tot per electricitat : bombes de calor, radiadors elèctrics, petits calefactors aire calent, etc.
- Calefacció elèctrica i gas natural :
* Calderes per a radiadors d'aigua : aquestes calderes escalfen l'aigua que va pels circuits de calefacció amb gas natural, i mouen o distribueixen l'aigua a través dels radiadors mitjançant una bomba elèctrica
* Calefacció radiant : igual que l'apartat anterior. Normalment necessita una caldera que escalfa i impulsa l'aigua a través de canonades que van per terra. L'avantatge que té respecte a l'anterior és que per escalfar l'ambient necessita unes temperatures més baixes que la calefacció per radiadors i consumeix menys.
- Calefacció gas natural : així se'ls coneix també a les anteriors perquè el consum major és de gas natural
- Calefacció gas butà : les calderes que funcionen amb bombones recanviables
- Calefacció de gas propà : on hi ha xarxes de distribució d'aquest gas i per acumulació a grans dipòsits, sobretot en habitatges unifamiliars
- Gasoil : per acumulació en dipòsits, sobretot en habitatges unifamiliars
- Biomassa o calefacció pelet : són calderes que utilitzen els pèl·lets (o pastilles de biocombustible: pastilles premsades de compostos de fusta o altres components orgànics vegetals)
- Geotèrmia : energia gratis que aprofita la calor natural de la Terra que hi ha a certa profunditat. Gairebé exclusivament per a habitatges unifamiliars que tenen terreny al voltant per poder fer l'excavació i muntar el quart tècnic
- Aerotèrmia : l'aerotèrmia està basada en l'aprofitament de la calor latent que hi ha a l'aire exterior, sigui quina sigui la temperatura exterior. Aquesta calor es trasllada a una bomba de calor que la transforma en calor o fred segons la necessitat, com ara una bomba de calor convencional. També podeu proveir d'aigua calenta sanitària mitjançant un dipòsit d'inèrcia on es va acumulant l'aigua escalfada fins a l'ús. Aquest sistema requereix un cert espai per instal·lar els equips
- Llenya : les calderes que utilitzen aquest combustible per produir calor o bé s'utilitza en focs a terra per calefactar molt localment. També es pot distribuir aquesta calor mitjançant sistemes per conductes
No hi ha una millor calefacció que una altra. El millor sistema de calefacció està format per diversos subsistemes i diverses combinacions. Una podria ser: caldera de gas i radiadors per aigua + l'aprofitament de la calor residual interior que es genera a tots els habitatges i que mitjançant un intercanviador s'aboca al sistema de calefacció. Això fa que la caldera treballi “menys” i, per tant, consumeixi menys.
D'altra banda, la calefacció més eficient, mesurada en funció d'uns paràmetres coneguts per les sigles COP (calor) o EER (fred), és la bomba de calor convencional perquè per cada kW d'electricitat que consumeix aporta 3-4 kW de potència en climatització (calor o fred).
Per poder escollir la millor calefacció a instal·lar, sempre cal fer un estudi de cada cas i conèixer les promocions que hi ha al mercat per poder aprofitar-les. Però sempre han de ser sistemes ja contrastats, que ja tinguin un cert recorregut al nostre mercat. No al mercat d'altres països. Els condicionants clímàtics segons la ubicació també cal tenir-los en compte.
I sobretot, cal valorar que hi ha una gran part de l'any en què no cal ni la calefacció ni la refrigeració.