Skip to content

S’HA DE TENIR EN COMPTE LA QUALITAT DE L’AIRE INTERIOR DE LA NOSTRA CASA EN UNA REFORMA AMB TOT INCLÒS?

S'HA DE TENIR EN COMPTE LA QUALITAT DE L'AIRE INTERIOR DE LA NOSTRA CASA EN UNA REFORMA AMB TOT INCLÒS? 1

Partint de la base que a casa nostra passem un mínim de 8 hores al dia per dormir, ja hauríem de tenir en compte la qualitat de l’aire que hi respirem. Quan costa reformar un pis? Si està tot inclòs perquè no es tenen en compte aquestes mesures. Per aquest pressupost d’obra  ja s’hi han d’incloure.

Hi ha nombrosos “contaminants” que poden modificar la qualitat de l’aire interior i molts altres que són difícils de controlar perquè no vivim en una bombolla d’aire, ni tampoc hem de caure a la paranoia que estem exposats constantment a tota mena de “contaminants” que poguessin estar afectant la nostra qualitat de vida. Però sí que podem, amb un mínim esforç, tenir presents algunes bones pràctiques que milloren en general la qualitat de vida dels ocupants adults d’un habitatge, i en particular els infants. No és difícil aconseguir-ho en la reforma integral del teu habitatge. En totes les reformes integrals caldria tenir en compte aquest aspecte

Els símptomes que poden aparèixer poden ser: mals de cap, fatiga, somnolència, al·lèrgies, asma, etc…, i mai pensem que aquests puguin tenir el seu origen en la mala qualitat de l’aire que respirem a casa nostra. Val la pena descartar possibilitats i més quan depenen de nosaltres mateixos.

Què hem de tenir en compte bàsicament?

  • Focus de floridura i/o humitat
  • Els àcars de la pols
  • La quantitat de CO2 a l’ambient interior
  • Els compostos orgànics volàtils d’alguns mobles i productes d’higiene i neteja diària
  • Les ones electromagnètiques

Què podem fer de manera fàcil per millorar la qualitat de l’aire del nostre habitatge?

  • Corregir o reparar els focus de floridura i/o humitat
  • Renteu els cobrellits, fundes de coixins i llençols 1 cop per setmana amb aigua calenta. Tapar durant el dia els llits i sofàs amb fundes de plàstic.  Hi ha mesuradors de concentració d’al·lèrgens
  • Ventileu 10-15 minuts al matí quan ens aixequem. És recomanable ventilar cada 2-3 hores també quan som a casa, i més, durant el temps que hi ha gent a casa. Les fonts interiors que generen CO2 són el mateix metabolisme humà les plantes interiors. Existeixen al mercat mesuradors de CO2 domèstics que ens informen remotament de quan hem de ventilar les nostres estades (160 € aproximadament)
  • Més del 90% dels compostos orgànics volàtils (COV) interiors són produïts pels materials d’acabats (pintures, vernissos, etc.), segellants, adhesius, i la fusta aglomerada dels mobles. Per això és aconsellable utilitzar pintures i vernissos amb un contingut nul o molt baix de  COV’s. Cada vegada hi ha més productes al mercat que compleixen aquests requisits.

La British Coating Federation classifica els productes segons els 5 nivells següents:

1.- Mínim: 0,00% a 0,29%

2.- Baix: 0,30% a 7,99%

3.- Mitjà: 8,00% a 24,99%

4.- Alt: 25,00% a 50,00%

5.- Molt Alt: més del 50%

Es considera un contingut acceptable a COV’s els valors< = 8%.

Pel que fa als mobles s’han d’escollir aquells que no tinguin formaldehids o bé que estiguin fabricats amb panells classificats com a E1 segons  la norma UNE-EN_13986_2006.

En les reformes integrals d’un habitatge ja s’haurien d’utilitzar aquests materials

Perquè tenint en compte aquestes consideracions quan et toca reformar pis, en cuidar d’ell també cuides també de tu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *