Skip to content

QUÈ ÉS L’ENERGIA SOSTENIBLE?

QUÈ ÉS L'ENERGIA SOSTENIBLE? 1

Una font d’energia pot ser considerada com a sostenible si compleix les següents condicions:

– L’energia es pot reposar de manera natural

– La tecnologia ha de millorar l’eficiència energètica

– La disponibilitat a llarg termini

L’energia sostenible és aquella que és capaç de satisfer la creixent demanda actual sense comprometre la demanda de les persones que ho requereixin en un futur. Totes les fonts denergia renovables com la solar, eòlica, geotèrmica, hidroelèctrica, d’ona i energia de les marees són formes energia sostenible. Aquestes fonts denergia existeixen des de molts segles enrerra i encara existeixen i seguiran existint. Les energies renovables tenen un impacte ambiental molt baix, i sobretot, estan disponibles i es reposen de manera natural.

L’energia que s’utilitza al món necessita créixer de manera ràpida com ho fa la nostra tecnologia. Els canvis en la tecnologia han donat lloc a moltes altres fonts alternatives d’energia, que poden ser aprofitades mitjançant diferents tècniques moderns.

Encara queda molt per fer. Ja que la població  utilitza molt els dispositius electrònics moderns, el que fa que la necessitat d’energia sigui cada cop més gran. Per a fer front a aquesta necessitat, les empreses d’energia han de tenir un gran entusiasme en esforçar-se per aconseguir que les persones tinguin accés a lenergia i que estigui en tot moment a disposició de les persones.

QUANT SOSTENIBLE ÉS L’ENERGIA Renovable?

Els combustibles fòssils han donat servei a la humanitat durant molts anys. Han fet la nostra vida més senzilla, ja que sempre podem tenir el que volguem i quan ho volguem. La gran qüestió que sorgeix ara és: Fins a quin punt aquests combustibles fòssils es poden utilitzar? Per donar resposta a aquesta pregunta hem de recordar que aquests desapareguessin molt aviat de les nostres vinyes.

Per altra banda, alguns problemes ambientals greus relacionats amb l’escalfament global i el canvi climàtic han fet que la gent prengui consciència de les conseqüències brutals que pot tenir no canviar a una energia verda, neta. Això ha comportat que molta gent utilitzi fonts d’energia alternativa o renovables

Grans inversions van ser fetes per diferents païssos pel desenvolupament dels parcs eòlics, parcs solars i preses al llarg dels rius i aprofitant marees. Sense dubte, la dependència dels combustibles fòssils s’ha reduit en certa mesura, però reduir la nostra dependència en un grau considerable per comportar gairebé una dècada.

Moltes vegades aquest fet és passa per alt i en part és perquè la gent té la tendència d’utilitzar els combustibles fòssils. I a realitat els combustibles fòssils no poden satisfer la necessitat mundial denergia. Fins i tot és tan important que si no es deixa de tenir dependència d’ells hi haurà conseqüències ambientals irreparables ia més les conseqüències que ara veiem, són massa grans com per ignorar-los.

Les grans infraestructures per obtenir energia renovable requereixen un enorme capital i fins ara han produït només una petita quantitat del consum denergia de tot el món. Però les instal·lacions locals d’autoconsum (generació distribuïda) ja no són tan cars com abans i permeten abastir ja comunitats de veïns enters.

Fa un temps, semblava impossible arribar a aquest punt degut a l’augment del cost de la matèria primera, de la complexitat dels equips i els màquines i degut a l’incrment del cost dels combustibles fòssils, però actualment aquests projectes d’energia renovable locals s’estan implantant cada dia més.

Els components i les matèries primeres utilitzades en aquests projectes estan dissenyats i fets a fàbriques  d’abastament de combustibles fòssils, els que són transportats fins a la central elèctrica per mitjà de camins  o xarxa ferroviària. El personal que treballa allà utilitza vehicles per transportar-se al lloc de treball. Camions carregats amb grans màquines, com excavadors i turbines, peixos petits i complexes, generadors, transformadors i cables d’alimentació, tot en gran part mogut per combustibles fòssils. És insostenible….

Una vegada que la planta denergia solar, central hidroelèctrica o eòlica s’hagi instal·lat i posat en marxa, es requereix poca quantitat de combustible fòssil per realitzar tasques de manteniment, reparació, ajustament, substitució o reparació de peixos de recanvi.

El manteniment continu es requereix quan la planta està produint energia. Si es produeix qualsevol fallada important degut a la falta de la caixa d’engranatges, turbines, transformador, generador, pota d’un aerogenerador, panells solars o per qualsevol desastre natural; s’incrementarà la quantitat de combustible fòssil utilitzat, ja que requerirà que enginyers viatgin al lloc remot i substitueixin o reparin la peça defectuosa.

Resumint, l’energia renovable és aquí per quedar-se, però els projectes en curs s’han de llençar endevant i l’administració ha d’agilitzar la legislació i els tràmits dels expedients, facilitar-ne el manteniment i anul·lar aquesta dependència que tenim dels combustibles fòssils.

DIFERÈNCIA ENTRE ENERGIA RENOVABLE I SOSTENIBLE

L’augment dels preus, la contaminació i l’escassetat dels combustibles han obligat els científics a cercar fonts alternatives de combustible. Totes les fonts d’energia que es poden reposar naturalment són considerats com a fonts d’energies renovables.

La majoria de les vegades aquests termes s’utilitzen indistintament. Alguns creuen que totes les fonts denergia renovables són sostenibles i no hi ha diferència entre els dos conceptes. Però això no és cert.

L’energia renovable inclou totes les fonts que no causin cap dany al medi ambient i que tenen un impacte mínim sobre l’ambient que ens envolta. L’energia sostenible es pot definir en un terme més ampli i inclou tot tipus de fonts denergia. Fonts d’energia com la solar, eòlica, geotèrmica, hidroelèctrica , de les ones , de les marees i l’ hidrògen són renovables , així com sostenibles, ja que tenen un impacto mínim sobre el medi ambient, però no succeeix el mateix amb l’energia nuclear, ja que no es considera com renovable perquè contamina el medi ambient, però si és sostenible. Aquesta és l’única raó per què es diu que totes les fonts d’energia renovables són sostenibles però no totes les fonts denergia sostenibles són renovables.

ALTRES FONTS D’ENERGIA

Si analitzem l’exploració petrolífera de moltes empreses, ens adonem que la industrialització va en augment. El nom d’indústries i el consum d’energia associada a aquestes, en un futur, serà més gran que l’energia que es produeix. Això donarà lloc a conseqüències catastròfiques, ja que juntament amb l’escassetat d’energia ja vénen conseqüències inimaginables com l’escassetat d’aliments, de combustible, només per esmentar algunes conseqüències. Aquest tipus de coses s’han d’evitar.

Amb la finalitat d’evitar aquestes conseqüències, cal tenir en compte que cal una energia pel món actual. Tenim d’assegurar-nos que l’energia que s’utilitzi compleixi amb les nostres necessitats i aprendre a no malbaratar-la. Això requereix explorar altres fonts denergia per poder atendre les necessitats futures.

Durant molts anys els combustibles fòssils han produït energia, però aviat s’esgotaran. Aquesta és la raó per la qual lenergia solar és una font denergia més fiable i també més sostenible.

Tenint en compte pel fet que l’energia solar ha existit des d’un principi, explotar aquesta font d’energia tindrà una gran ventaja per a la nostra producció d’energia i consum. El sol alimenta els nostres llars durant el dia amb la seva llum. L’únic que cal fer és que la llum és va convertir en calor i que aquesta calor sigui utilitzada per satisfer-los necessitats d’energia. No es pot agotar i per tant és una font sostenible denergia.

L’altre punt positiu és que l’energia solar pot satisfer-los necessitats energètiques de tot el món ja que il·lumina tothom. Aquesta energia pot funcionar a les nostres industries, als nostres vehicles i habitatges, i en molts altres camps. Per tant, és convenient que es prenguin totes les precaucions necessàries per garantir que les coses vagin en funció de les necessitats. És el millor que es pot fer per evitar seguir afectant el nostre medi ambient.

De fet, pots utilitzar l’energia solar per fer tot el que necessites. Només has de tenir les eines adequades per obtenir beneficis.

“Si cuides el teu món, cuides del teu i de tothom”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *