Skip to content

Com estalviar Aigua utilitzant-la de manera eficient?

Com estalviar Aigua utilitzant-la de manera eficient? 1

Consells sobre com estalviar aigua per a un ús eficient

El consum mitjà d’aigua per habitant i dia al nostre país està entre els 250 i 300 litres . Això és una xifra força elevada per a l’ús real que necessitem d’aigua. Aproximadament la despesa d’aigua en un habitatge es distribueix de la manera següent:

 • Dutxa i banyera 35%
 • Inodors 30%
 • Rentadora i rentaplats 23-25%
 • Cuina i beguda 10%
 • Altres 2-4%

Basant-nos en aquestes dades, des de Reformayahorra, com a experts en energia eficient , volem respondre a la següent pregunta:

Què podem fer per estalviar aigua?

 • Prendre una dutxa consumeix 4 vegades menys energia i aigua que prendre un bany
 • Utilitzar “perlitzadors” d’aigua fan que l’aigua s’espumi i que tinguem la mateixa sensació de quantitat que sense, però amb menys despesa
 • Col·locar aixetes termoestàtiques que asseguren la temperatura de l’aigua de manera més ràpida i fiable
 • Col·locar inodors amb doble polsador. El 35% d’aigua que gastem és en aquesta funció
 • Col·locar dispositius per aconseguir l’aigua calenta immediata i no desaprofitar la que queda a la canonada fins que ens arriba a la temperatura que desitgem
 • Col·locar una instal·lació individual que recupera i reutilitza les anomenades aigües grises procedents del lavabo, dutxa i banyera per fer les descàrregues del vàter
 • I sobretot, la millor manera d’estalviar aigua és NO GASTAR-LA INÚTILMENT

Hem de començar a perdre la por a utilitzar aquestes solucions, que porten al mercat ja algun temps, però que fins ara no se li havien parat atenció, ia tenir confiança en les noves tècniques que actualment ens proporcionen alguns fabricants i instal·ladors.

Perlitzadors

Igualment, a banda d’intentar adoptar uns bons hàbits de consum d’aigua, hi ha dues possibilitats per poder captar-la i reutilitzar-la.

Una manera de fer-ho de manera individual i laltra col·lectiva.


Com estalviar aigua Individualment

Els habitatges que formen part d’un edifici poden acumular i reutilitzar les anomenades aigües grises provinents bàsicament del seu lavabo, dutxa i banyera que, com hem comentat abans, aproximadament representen el 35% de l’aigua que consumim a casa nostra i que, més o menys , compensaria la quantitat d’aigua que utilitzem als vàters. Aquests sistemes es poden ubicar dins del mateix habitatge sense ocupar-ne superfície útil.

Com estalviar aigua Col·lectivament

Es tractaria d’ubicar tant el dipòsit com el quart tècnic en alguna zona comunitària a la coberta per, des d’allà, abastir tots els propietaris de l’edifici que vulguin. Avui dia “moure” l’aigua té un cost elèctric mínim comparat amb el que representa el cost de l’aigua.
Tan important com el cost de l‟aigua és conscienciar-se que l‟aigua és un bé molt escàs i un recurs esgotable. Tot i que vivim en un planeta amb molta aigua,

Només el 0,007% de l’aigua que hi ha al món, en totes les formes, és potable.

Els experts ja recomanen incloure sistemes de captació de l’aigua de pluja a les ciutats i als edificis.

Un estudi recent realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha arribat a la conclusió que és molt important tenir en compte aquesta captació d’aigua per ser reutilitzada per a cisternes d’inodors, reg, neteja de carrers i clavegueram per evitar males olors que es produeixen sobretot a l’estiu, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *